Met deze 3 verrassende combinaties serveer je een kaasplankje

Met deze 3 verrassende combinaties serveer je een kaasplankje

Veel Nederlanders weten niet beter dan dat ze kaas op brood doen en een klein blokje op de verjaardag eten. Met kaas kan je veel meer combineren dan bijvoorbeeld brood en salade! In dit artikel ontdek je:

  • 3 verrassende combinaties met kaas;
  • Waarom deze smaken zo goed vallen;
  • Waar je verder op moet letten bij het serveren van kaas.

Kaas en… koffie!

Het is zeker de moeite waard om koffie te serveren bij een kaasplankje. Smaken als terroir en tannines passen goed bij koffie. De kwaliteit van koffie bepaalt ook de smaak van het stukje kaas. Het is daarom zeker aan te raden om te investeren in goede koffie.

Voorbeelden hiervoor is het kiezen voor een Saeco Aquaclean, een melkreiniger en een kalkreiniger. Je koffie zal een stuk beter gaan smaken.

Kaas en… wijn

Kaas en wijn gaat heel goed samen. Let wel goed op de smaken die goed bij elkaar passen. Zo past over het algemeen een zachte smaak bij een zacht kaasje en een harde smaak bij een hardere kaassoort.

Zo past een blauwe kaas meer bij sterkere wijnen, zoals een rode wijn, en brie bij de lichtere varianten uit bijvoorbeeld de Moezel.

Daarnaast heb je wijnsoorten als Riesling en Sauvignon Blanc die bij de meeste wijnsoorten passen.

Kaas en… chocola!

Ook zie je steeds meer combinaties van kaas en chocola. Chocola heeft namelijk een aardse, droge smaak en dat past goed met brie. Kenners denken dat je steeds vaker deze combinatie in de horecagelegenheden zult zien, zoals restaurants. Heerlijk als toetje!

Waar moet je verder op letten als je kaas serveert?

Ten eerste moet kaas op de juiste temperatuur geserveerd worden. Hou de kaas minimaal een half uur buiten de koeling houden voor je het uitdeelt!

Verder serveer je bepaalde kaassoorten met een lepeltje. Denk hierbij aan brie en de zachte jonge kaas.

Tot slot: Weet wat je serveert. Zo kan je bijvoorbeeld de korst van de blauwe schimmelkaas gewoon opeten. Dit moet je bij de meeste harde kaassoorten niet proberen!

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel voldoende inspiratie opgedaan om een leuk kaasplankje samen te stellen. Voor welke combi ga jij?

Leave a Comment