Gezonde vriesverse maaltijden bij de maaltijdservice

Afvallen met het Heller dieet leerde ons dat je veel vezelrijke groente eet en mager vlees en vis. In dit artikel nemen we de vezels nader onder de loep. Om een dieet vol te houden is het belangrijk dat jij je er prettig bij voelt. Dus je wilt weten welk voedsel vezelrijk is, immers als je de ingrediënten lekker vind dan zul je het dieet makkelijker volhouden. Vezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Vezels zorgen er voor dat je na een maaltijd een voldaan gevoel hebt. Er zijn gezonde vriesverse maaltijden te bestellen bij de maaltijdservice die je hierbij kunnen ondersteunen.

Maar vezels doen meer dan dat, en natuurlijk zijn er verschillende soorten vezels met verschillende eigenschappen. Om te weten welk voedsel goed voor je is en welk voedsel juist niet moet je dus wat meer over vezels weten. En omdat het Heller dieet gebaseerd is op het laag houden van de hoeveelheid koolhydraten (low carb) kun je je afvragen of alle vezelrijke voeding ook geschikt is voor het Heller dieet. Geen zin of tijd om een speciaal dieet te volgen? Kies dan voor gezonde diepvriesmaaltijden van een maaltijdvoorziening. 

Een gezond lichaam door vezels?

Vezels uit voedsel leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en kunnen niet verteerd worden in de dunne darm. Ze leveren wel een belangrijke bijdrage aan een goede darmwerking. En doordat ze je verzadigt laten voelen helpen ze ook nog eens om overgewicht te voorkomen. Er zijn vezels die goed zijn voor een gezond cholesterolgehalte, wat goed is tegen hart- en vaatziekten. Granen bevatten vezels die het risico op diabetes type 2 verkleinen. Stem hier je maaltijden dus goed op af. Online blog over geld

Waar vind je vezels?

Voedsel waar veel vezels in zitten zij: groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Door vezelrijke producten te bewerken gaat een groot deel van de voedingsvezels verloren. Denk daarbij aan het pellen van rijst, of het malen van graan tot bloem. Dit is dus de reden dat het aanbeveling verdient om volkoren producten te gebruiken. Bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. In dierlijke producten zitten geen voedingsvezels. Let hierop bij het thuisbezorgen van gerechten aan huis. 

Soorten vezels

Voedingsvezels zijn een verzameling van stoffen die niet in de dunne darm kunnen worden verteerd. Het zijn voornamelijk koolhydraten uit de celwand van planten. Ze kunnen van nature in een product zitten maar het is ook mogelijk om ze later toe te voegen. Door uit vezelhoudende producten de vezels te halen en die vervolgens toe te voegen aan andere producten. Dit soort vezels noemen we geïsoleerde vezels. Geïsoleerde oftewel toegevoegde oligosachariden, zoals fructooligosaccharide (FOS) en galacto oligosachariden (GOS) en onverteerbaar (resistent) zetmeel, worden ook tot de voedingsvezels gerekend.

Toegevoegde vezels

In gezuiverde vorm worden vezels zoals FOS en inuline ook wel toegevoegd aan sommige producten om het vezelgehalte te vergroten. Dit wordt dan vooral gedaan vanwege de veronderstelde gunstige effecten op het functioneren van de darm door deze vezels. Fermenteerbare vezels worden ook wel prebiotica genoemd. Ze hebben invloed op de samenstelling van de bacteriën in de dikke darm door stimulering van bifido- en lactobacillus bacteriën. De eventuele effecten van probiotica op de weerstand is niet onomstreden. De EFSA stelt dat er onvoldoende bewijs is en heeft daarom alle gezondheids claims afgewezen.

Advies via de maaltijdservice

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met een diëtist van je lokale tafeltje dekje of maaltijdvoorziening. De grotere keukens in Nederland (uitgekookt, apetito of food-connect) hebben veel info beschikbaar over speciale diëten en allergieën. Een diepvriesmaaltijd of vriesvers gerecht kun je tegenwoordig in een proefpakket bestellen. Zo kun je zelf bekijken of deze maaltijden aan huis geschikt zijn voor jou.

Brown Fish Fillet on White Ceramic Plate


Leave a Comment